dcsimg

Energismart jul

Foto: Oscar Lürén
Foto: Oscar Lürén

Det går att spara energi i vintermörkret genom att välja advents- och julbelysning med effektiva lysdiodlampor, LED.

När du ska köpa nytt så är ett tips att titta efter slingor och dekorationsfigurer som har effektiva lampor som original. Dina vanor har också betydelse.

Går att byta från glödlampor till lysdioder

Du behöver inte köpa ny julgransbelysning eller ljusstake för att kunna använda energismarta lysdioder, LED. Det räcker med att byta ut lamporna, som inte kostar många kronor mer än glödlampor, men sänker energianvändningen direkt. Tänk dock på att du måste byta ut alla lamporna samtidigt i slingan eller elljusstaken för att det ska fungera.

När du ska köpa nytt

Lamporna är ibland integrerade i produkten och går inte att byta. När du köper en ny elljusstake, ljusslinga eller julgransbelysning så tänk på att det finns modeller som har lysdiodlampor så kallade LED-lampor som original. 

Timer sparar inte alltid mer

Har du advents och julbelysning med gammal glödlampsteknik lönar det sig definitivt att ha en timer. Då kan du automatiskt styra när lamporna ska vara tända och släckta. Har du lysdiodlampor (LED) är det inte lika självklart att en timer hjälper dig att spara mer energi. Om du sparar eller inte beror på hur mycket el ljusslingan, elljusstaken och timern drar tillsammans. Däremot sparar du alltid el på att släcka manuellt.

Dela med andra:
Skapad: 2012-11-30  |  Ändrad: 2015-10-23
Kontakt: Energikunskap
Sök i vår faktabas

Släng inte lampor i soporna!

Alla använda lampor ska lämnas in till miljöstationen och sorteras i speciellt uppmärkta behållare beroende på vad det är för lampa. Alla typer av lampor innehåller glas och olika metaller som kan återvinnas. Lågenergilampor innehåller dessutom några milligram kvicksilver som är farligt för miljön.