dcsimg

Hemelektronik

Det finns många sätt att spara både energi och pengar när det gäller din hemelektronik.
Det finns många sätt att spara både energi och pengar när det gäller din hemelektronik.

Datorn

  • Stäng av datorn och alla tillbehör som till exempel skrivare med strömbrytaren och dra ur batteriladdaren när den inte används. Alla apparater i hemmet som inte är avstängda med strömbrytaren drar energi när de står i standby-läge. Hur mycket du kan spara är väldigt olika, men i genomsnitt ligger det omkring 250 kilowattimmar per år för alla apparaterna i ditt hushåll sammanlagt.
  • Koppla gärna in apparaterna till ett grenuttag så kan du enkelt stänga av alla på samma gång. 
  • Du kan själv ställa in att din dator ska gå ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte har använt den på en stund. Detta brukar finnas under energialternativ eller liknande.

Tv-apparaten

  • Fråga efter energianvändningen när du köper ny tv. LCD-skärmar (Liquid Crystal Display) använder i genomsnitt 50-70 procent mindre energi i aktivt läge än tjocka bildskärmar med bildrör gör. Men ofta kostar man på sig en lite större tv när man ändå ska köpa en ny. Energianvändningen vid byte från 28 tums bildrör till 42 tums plasma kan då tredubblas. 
  • Nya tv-apparater har ofta energisparlägen som automatiskt kan anpassa bilden efter ljuset i rummet med hjälp av en ljussensor. Energiförbrukningen kan minska med omkring 50 procent om det är mörkt i rummet.

Digitalboxen

  • De flesta nya tv-apparater har idag inbyggd digitalbox för mark- och kabel-tv. Inbyggd box för satellit-tv är fortfarande ganska ovanligt. Energianvändningen för en tv ökar inte för att den har en inbyggd box, så du spar in hela boxens energianvändning genom att ha en tv med inbyggd box.
  • Vill du ändå ha en separat digitalbox finns numera digitalboxar som kan stängas av helt utan att de förvalda inställningarna går förlorade. En digitalbox kan dra lika mycket energi som en mindre tv per år.

Energimärkning

  • Välj alltid energimärkt när du köper nytt. Svanen, Energy Star och TCO-märket är exempel på energimärkningar för IT-utrustning. Obligatorisk energimärkning på tv-apparater infördes år 2011.
Dela med andra:
Skapad: 2012-11-07  |  Ändrad: 2015-10-23
Kontakt: Energikunskap 016-544 20 00
Sök i vår faktabas

Hur mycket räcker 1 kilowattimme till?

En kilowattimme räcker till olika mycket beroende på vilken effekt apparaten har

» Så här mycket räcker den till.