dcsimg

Resor

Du gör av med energi när du cyklar - din egen energi!
Du gör av med energi när du cyklar - din egen energi!

Här får du tips på hur du kan sänka din energianvändning både när det gäller dina fritidsresor och resorna till och från skolan.

Cykeln

 • Det kanske bästa med cykeln är att den använder energi – din energi!
 • En annan stor fördel med cykeln är att den kan ersätta de korta bilresorna, som inte bara utgör en stor andel av våra resor utan också kräver en högre medelförbrukning av bränsle eftersom bilen drar som mest de första fem kilometerna av resan.
 • En cykelkärra är ett bra sätt att transportera mat från affären på. Utbudet av cykelkärror har ökat de senaste åren och det finns nu en rad modeller att välja på.

Bilen

 •  Att serva bilen är viktigt. Verkstaden kan upptäcka trafikfarliga fel och brister som dessutom sparar en del bränsle. Om tändstift, filter och oljor är rena kan bilen gå bättre och slitas mindre. 
 • Med last i bilen krävs mer energi och därmed ökar bränsleförbrukningen. Lasta därför ur sådant som inte används för tillfället. Samma sak gäller takräcke, skidbox eller cykelställ. Tillbehör på bilens utsida ökar luftmotståndet och därmed även förbrukningen av bränsle, särskilt vid höga hastigheter. Takbox på bilen drar exempelvis cirka en deciliter mer bränsle per mil.  
 • Däcken svarar för 20-30 procent av bilens bränsleförbrukning. Genom att byta dina gamla däck mot nya med högsta energiklass, kan du minska din bränsleförbrukning med upp till 10 procent.
 • Rätt lufttryck i däcken är viktigt av flera skäl. Däcken rullar lättare och det går åt mindre energi att driva bilen framåt. Dessutom håller däcken mycket längre med rätt tryck. Lufttrycket bör kontrolleras minst en gång per månad. Samtidigt kan man kontrollera att däcken slits jämnt och att mönstret är tillräckligt djupt. Även för trafiksäkerheten är det viktigt att ha rätt lufttryck. Dåligt pumpade däck ger längre bromssträcka och risken för sladd och vattenplaning ökar.   
 • Att använda luftkonditioneringen bara när den behövs är ytterligare en enkel åtgärd som sparar energi.
 • Motorn blir varm först när du kör med bilen, så att stå på tomgång när du skrapar rutorna är onödigt. Använd istället motorvärmare. Ha den inkopplad i 1,5 timme om det är kallare än -15 grader, i en timme om det är mellan -15 och 0 grader och 30 minuter om det är mellan 0 och +10 grader.  Använd timer för att inte använda mer el än som behövs.
 • Bor det någon nära dig som ska åt samma håll på morgonen? Samåkning en eller flera dagar i veckan är ett utmärkt sätt att minska din energianvändning och samtidigt spara pengar. Särskilt intressant kan samåkning vara om du har regelbundna tider, långt till jobbet och dåliga eller inga allmänna kommunikationer.

Åk kollektivt

 • "Samåkning" i stor skala med buss, tunnelbana eller spårvagn är ett effektivt sätt att använda energi på arbetsresan. Kom ihåg att varje resa är viktig – måste du hämta barnen på dagis två dagar i veckan kan du kanske ta bussen de andra tre.
Dela med andra:
Skapad: 2012-11-07  |  Ändrad: 2012-11-07
Kontakt: Energikunskap 016-544 20 00
Sök i vår faktabas

Hur mycket räcker 1 kilowattimme till?

En kilowattimme räcker till olika mycket beroende på vilken effekt apparaten har

» Så här mycket räcker den till.