dcsimg

Basilika smakar mums med LED

Det krävs mer än bara näring för att växthusodlade kryddväxter ska lukta och smaka gott. Nya forskningsresultat visar att LED-belysning får växterna att bli godare samtidigt som energianvändningen minskar.

För några år sedan började kanadensaren Sylvain Dubé forska om hur olika ljus i växthus kan få odlingsresultatet att bli bättre samtidigt som elanvändningen minskar. Forskningen har skett med ekonomiskt stöd från kryddföretaget Swedeponic och Energimyndigheten.

Tidigare har man inte tänkt så mycket på belysningen i ett växthus. Man har använt sig av samma lampor som finns i gatubelysning - lampor som drar mycket el. Glaset i ett växthus filtrerar bort ljus som en växt behöver för att må bra. En vanlig lampa kan inte ersätta det ljuset. Vad forskaren Dubé kom på var att man med LED-belysningens många färger kan härma ljuset utomhus och efterlikna naturen.

Med LED-belysning i ett växthus började Dubés basilika både smaka bättre, dofta godare och den blev frodigare. Även energikostnaden gick ner. 

Kryddföretaget Swedeponic tycker att resultatet är fantastiskt och till årsskiftet öppnar de sin första anläggning där de använder sig av LED-belysning i sina växthus.

Läs artikeln om LED-belysning i växthus i sin helhet i nummer 3 2010 av Energivärlden, ”Ljusrevolution i växthusen”.

Dela med andra:
Skapad: 2010-08-30  |  Ändrad: 2010-08-30
Kontakt: Energikunskap 016-544 2000
Sök i vår faktabas

Vad är LED?

LED är en förkortning och betyder Light Emitting Diode, lysdiod på svenska. LED finns i olika färger och lamporna håller 50 gånger längre än en vanlig glödlampa. De använder dessutom mycket mindre el. Till skillnad från lågenergilampor och lysrör innehåller en lysdiod inget kvicksilver.

I dag används LED-belysning i exempelvis trafiksignaler och de börjar ersätta glödlampor i hemmen. De är dyra att köpa men eftersom de använder väldigt lite el och håller i många år tjänar du på att köpa LED-lampor.