dcsimg

Bättre energimärkning på väg

Nu ska det bli lättare för konsumenter att se hur mycket energi en produkt drar. Europarådet har enats med EU-parlamentet om märkning av alla energirelaterade produkter.

Tidigare har energimärkningen bara gällt för hushållsapparater. De mest kända är kyl/frys, tvätt/disk, ugnar och lampor.

– Med den nya överenskommelsen öppnar sig snart möjligheten att få många fler produkter energimärkta. Hittills har märkningen bara gällt energianvändande produkter, men nu gäller den även för produkter som inte själva drar energi men som påverkar energianvändningen ändå. Typiska exempel är fönster och kranar, där det också finns stora möjligheter att spara energi, säger Peter Bennich, som bevakat förhandlingarna från Energimyndighetens sida.

Den redan kända energimärkningen med skalan A till G kommer att kompletteras med ytterligare steg. Det nya blir nu möjligheten att höja det högsta energimärkningsläget från A till A+++. Etiketten blir internationell och använder många språk. Den som vill köpa mest energisnålt ska välja produkter som ligger i det mörkgröna fältet.

Dela med andra:
Skapad: 2009-12-01  |  Ändrad: 2009-12-01
Kontakt: Energikunskap 016-544 2000
Sök i vår faktabas