dcsimg

Hushållen tycker att energieffektiv belysning är bra

Energimyndighetens attitydundersökning visar att allmänheten accepterar glödlampans utfasning och ser fördelar för miljön och den egna ekonomin.

I september förra året påbörjade man arbetet inom EU med att ta bort glödlampan och istället använda sig av mer energieffektiv belysning som till exempel lågenergilampor.
Energimyndighetens attitydundersökning visar att allmänheten har accepterat utfasningen – trots att den till en början väckte debatt. Hushållen tycker att energieffektiv belysning är ett bra sätt att påverka den egna energianvändningen och gör på så sätt miljön och den egna ekonomin en tjänst.

Lågenergilampor klarar krav på viktiga egenskaper

Försäljningen av energieffektiva lampor har sedan september 2009 ökat markant medan den traditionella glödlampan tappar mark. Kvaliteten på en lampa är viktig och Energimyndighetens Testlab har gjort ett test på 40 lågenergilampor för att undersöka om lamporna håller en hög kvalitet. Förutom att titta på hur energieffektiva de är har man även undersökt deras ljusflöde, färgtemperatur och färgåtergivning. Det är alla viktiga egenskaper hos en lampa som styr hur vi uppfattar dess ljus. De testade lamporna klarade just dessa krav men kan bli bättre. I framtiden kommer de sämsta lamporna inte att finnas kvar på marknaden.

Dela med andra:
Skapad: 2010-05-10  |  Ändrad: 2011-05-30
Kontakt: Energikunskap 016-544 2000
Sök i vår faktabas