dcsimg

Nobelprisat material blir ny produkt

Den atomtunna grafen är ett nobelprisat material som kan upptäcka kväveoxider från förbränningsprocesser. Energimyndigheten stödjer företaget SenSiC som nu börjar titta på de stora möjligheterna med materialet grafen.

Årets Nobelpris i fysik tilldelades Andre Geim och Konstantin Novoselov för deras banbrytande arbete kring materialet grafens unika egenskaper. Grafen består av ett en atom tjockt lager kolatomer som har extremt hög elektrisk ledningsförmåga.  Förmågan har väckt förhoppningar om att i framtiden kunna ha grafen-baserade elektronikkretsar som är mindre och ändå har bättre prestanda än dagens.

Sedan tidigare har det varit känt att den elektriska ledningsförmågan hos kolnanorör ändras i närvaro av gasformiga ämnen. Nu vet vi också att grafen kan användas i sensorer för att upptäcka gaser som bildas i förbränningsprocesser. En helt ny typ av smart grafenbaserad sensor gör det möjligt att öka känsligheten ännu mer och samtidigt minska svarstiden vilket företaget SenSic arbetat med. Företaget har tidigare fått villkorslån från Energimyndigheten och ingår i myndighetens portfölj för affärsutveckling och kommersialisering.

– SenSiC har en mycket intressant och kostnadseffektiv teknik. Genom att mäta förbränningsprocesserna bättre och sedan styra dessa på ett optimalt sätt, förbättras energieffektiviteten samtidigt som vi får andra positiva miljöeffekter, säger Erik Olsson på Energimyndigheten.

SenSiC är ett startuppföretag från Linköpings universitet.

Dela med andra:
Skapad: 2010-12-23  |  Ändrad: 2010-12-23
Sök i vår faktabas