dcsimg

Orvar, Kevin och Sara fick pris

Energimonstret Orvar och barnboksfigurerna Kevin och Sara vann pris på SVID Design Open, Sveriges största designtävling för studenter.

Vinnarna i de två tävlingskategorierna fick ta emot sina priser på Energimyndighetens konferens Energiutblick 2011.

"Lär dig spara med Kevin och Sara"

Teknik/design årskurs 2 på Polhemsskolan i Gävle vann gymnasieklassen med sin bilderbok för barn mellan tre och fem år. Boken handlar om Kevin som letar efter sin syster Sara. Tillsammans med honom hittar och löser läsaren energiproblem. På det sättet blir boken både interaktiv, intressant och lärorik för både barnet och de vuxna runt barnet.

Juryns motivering: "Ett spännande och framåtblickande bidrag som på ett sympatiskt sätt tar upp energifrågan genom beteendeförändringen hos ett barn. Med det fint illustrerade bidraget visar laget prov på en mycket väl genomförd designprocess. Det är hög kvalitet i arbetets alla led, från ambitiösa marknadsanalyser, initierade tester i målgruppen till en lekvänlig och charmig bok. Bidraget håller imponerande idéhöjd och lagets gedigna arbete har stor utvecklingspotential."

Energimonstret Orvar

Innovation/produktdesign årskurs 3-5 på Mälardalens högskola vann högskole/universitetsklassen med energimonstret Orvar. Orvar håller koll på dina inköp, belönar dig när du sparar el och Twittrar om din energianvändning. Med hjälp av en ljussensor, temperatursensor, scanner, 3G-modem, rörelsedetektor och solceller hjälper han dig att leva energismart. Att Orvar dessutom finns i flera färger och med olika tillbehör gör att han har en god chans att bli en personlig livskamrat.

Juryns motivering: "Mästerligt presenterat bidrag med stark designprocess, tydlig affärsmodell och lovande affärsutvecklingspotential. Orvar är utformad som en oemotståndlig livskamrat som i positiv anda och på ett lekfullt sätt hjälper användaren att leva energismart. Konceptet spelar effektivt på lust och positiv stimulans som drivkraft för beteendeförändring, kombinerat med människans vilja att dela med sig i sina sociala nätverk. Orvar väcker känslor hos alla åldersgrupper och har goda möjligheter att bli en internationell succé."

Foto: Johan Wingborg (Polhemsskolan) och Energimyndigheten (energimonstret Orvar)

Dela med andra:
Skapad: 2011-03-24  |  Ändrad: 2011-06-28
Kontakt: Energikunskap
Sök i vår faktabas